DCC tapes

From www.ReeltoReel.nl Wiki
Jump to navigation Jump to search

initialiseren van een DCC tape / initialize a DCC tape

Initialiseren van nieuwe bandjes, of een DCC bandje nieuw opnemen:

  • DCC600: REWIND, then press APPEND
  • DCC730 & 951: REWIND, then REC SELECT/PAUSE

Initialize new DCC tapes, or make DCC tapes new again:

  • DCC600: REWIND, then press APPEND
  • DCC730 & 951: REWIND, then REC SELECT/PAUSE

probleempiep

Na het onderzoeken en oplossen van het gepiep van een dcc cassette, https://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_compact_cassette, ben ik eens gaan onderzoeken waarom een dcc cassette vastloopt in een dcc speler. Aanleiding was de koop op marktplaats van een dcc 600 recorder met een aantal opneembare en voorbespeelde dcc cassettes. De verkoper werd gek van het gepiep en vastlopen van de recorder. Hij had destijds zelfs een nieuw loopwerk bij philips op de kop kunnen tikken. Voor hem vrij makkelijk want hij werkte bij philips. Dit loopwerk heeft hij vervangen en wat bleek: de bandjes bleven vastlopen. Uiteindelijk staat heel de boel hier op de werkbank. Hij deed de hele boel van de hand van ellende.

cassettes

De koppen en het loopwerk heb ik om te beginnen maar eens goed gereinigd. Om zeker te weten dat de recorder goed werkt, heb ik mijn eigen cassettes gedraaid. Deze liepen niet vast. Dan moet het aan de cassettes liggen, zou je zeggen.

openen

Om te beginnen maar eens een opneembare cassette geopend. Dit is niet een eenvoudige zaak, daar je eerst het veertje moet ontgrendelen van het schuifbare metalen klepje. De twee helften zitten vervolgens in elkaar geklikt. Deze zijn met wat voorzichtig beleid wel uit elkaar te halen.

Bij het openen van de cassette komt een folie los die je los kunt verwijderen. De twee helften liggen naast elkaar op de werkbank. Nu zien we het verschil tussen een gewone analoge cassette en een digitale cassette. Beiden hebben natuurlijk een viltje in het midden van de tape die de band tegen te kop duwt. Deze veroorzaakt vaak een pieptoon, dit is bekend.

viltje

Aan de zijkanten links en rechts achter de witte rollertjes zit bij een dcc echter ook een viltje. Deze zorgen voor een stabielere loop van de digitale tape. Bij analoge cassettes zijn deze viltjes niet aanwezig. Deze viltjes zijn meteen ook het probleem van het vast lopen van de cassettes. Dus niet het viltje wat tegen de kop duwt!.De recorder krijgt de tape hier niet doorheen geduwd. Dus loopt hij vast. Ook dit geeft een piep toon.Deze viltjes hebben schijnbaar een vette substantie omdat een weinig gebruikte voorbespeelde dcc dit probleem ook geeft.

reinigen

Na verloop van tijd als je de cassettes lang niet gebruikt geven deze viltjes een vette plek achterop de tape. Dus precies achter het viltje, zowel links als rechts.(linker en rechter viltje) Dit kun je zien door de tape een klein beetje uit de cassette te trekken. Een donker plekje op de tape blijft achter. Met videospray cleaner 90 en een wattenstaaf kun je deze plek verwijderen. Alcohol is lastig omdat deze toch wat achter laat op de tape.Je mag dus niets meer op de tape zien.

Hoe langer je de tape niet gebruikt des te vetter wordt die plek achter het viltje.

weer in elkaar

Na reinigen heb ik de cassette weer in elkaar gezet. Het in elkaar zetten is ook wat lastig omdat ook het veertje wat het metalen beschermkapje bedient op de juiste manier terug moet worden gezet. Als de cassette in elkaar zit, blijkt dat het vastlopen over is.

Hetzelfde probleem ontstaat met voorbespeelde cassettes, ook hier plekjes achterop de tape als je de cassette lang niet gebruikt hebt. Bij mijn eigen cassettes heb ik dit probleem ook aangetroffen, daar ik niet regelmatig dcc cassettes draai en dus cassettes lang laat liggen zonder dat deze zijn teruggespoeld.

conclusie

Conclusie van dit verhaal is:

Laat dcc cassettes niet te lang liggen als deze niet zijn teruggespoeld. Spoel je ze terug dan ontstaat dat probleem niet omdat dan de aanlooptape achter de viltjes zit. De viltjes zitten net links en rechts achter de witte geleiderol. Al mijn cassettes met dat probleem heb ik kunnen reinigen. Je hoeft natuurlijk niet steeds de cassette uit elkaar te halen. Tape kun je ook zo uit de cassette halen met een pincet. Het uit elkaar halen van de cassette was bedoeld om te kijken hoe dat probleem ontstaat.

wit vs. bruin

Ik heb inderdaad het idee dat de witte viltjes eerder piepen dan de bruine viltjes. Het lijkt erop dat witte viltjes meer vuil oppikken dan de zwarte. De bruine zijn ook van een harder materiaal gemaakt lijkt het en daardoor minder bevattelijk voor vuil. Ik heb hier ook cassettes liggen met zwarte viltjes, deze zijn echt harder.Bij de productie dus al wijzigingen doorgevoerd.

De viltjes in de cassette welke links en rechts zitten zijn ook wit. Ik heb zelf alle cassettes teruggespoeld naar het begin of het einde. Het vastloop probleem deed zich bij mij dus ook voor. Een nieuwe dcc had ik eenmaal tot halverwege gedraaid. Daarna niet meer gebruikt en na een lange tijd zat deze dus ook vast. Je zag precies aan de achterkant op de tape een vetplek zitten van het viltje dat niet vuil was. Deze geven dus standaard af op de tape. Ze doen dit niet na korte tijd, en na langere tijd zie je de tape op die plek wat golven.

Zowel voorbespeeld als opneembare dcc,s hebben hier last van. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat veel eigenaren met een dcc951 problemen krijgen met het apparaat. En trouwens ook de dcc 900. Een dcc 951 geeft dan aan dat de kop gereinigd moet worden, terwijl het probleem in de cassette zelf zit. Voordat je denkt dat een drukrol versleten is of snaar slecht is, moet je zeker weten dat de cassette welke je in het apparaat stopt , goed is. Piepgeluiden in het middelste viltje geven daardoor ook de nodige problemen. je denkt al snel dat dat piepen uit de recorder komt.

Philips heeft deze problemen niet meer opgelost, omdat het systeem in 1996 gestopt is. Alleen zag je dat er zwarte ipv witte viltjes gebruikt werden.Ze hebben deze problemen waarschijnlijk op het laatst ook waargenomen. Mooi voor ons deze problemen verder op te lossen.

Aandrukviltje bij de kop schoonmaken met IPA en wattestaafje, ook wat opruwen en pluizig maken, zodat er geen plakkende laag onstaat.

Bron: http://forum.mfbfreaks.com/