Cleaning contacts - contact spray

From www.ReeltoReel.nl Wiki
Jump to navigation Jump to search

HERSTELLING VAN CONTACTEN - PROFESSIONELE REINIGING EN ONDERHOUD VAN CONTACTEN

De optimale herstelling van elektrische contacten in 3 stappen.

  • Snel
  • Betrouwbaar
  • Economisch

STAP 1

KONTAKT 60

Lost corrosielagen op en herstelt het metaalcontact. Ter voorkoming van het risico dat na een bepaalde tijd corrosie optreedt, is het aanbevolen stap 2 en 3 te volgen.

STAP 2

KONTAKT WL

Verwijdert opgeloste corrosieproducten, vet en vuil.

STAP 3

KONTAKT 61

Vormt een dunne beschermende film die corrosie en slijtage voorkomt.
Veel contactsprays laten een olie achtige film achter welke beschermt tegen vocht en corrosie. Echter trekt deze laag ook weer vuil en stof aan wat juist weer voor kraken en storen kan zorgen in audio.

Ik adviseer sprays van Kontakt Chemie, en dan de Contact WL. Deze contactspray spoelt vuil weg en verdampt volledig, dus laat ook niets achter.

Een idee is om deze spray royaal op en tussen je potmeters los te laten, zodat het er werkelijk uitloopt en draai gedurende deze behandeling de potmeters een paar keer heen en weer. Herhaal dit een paar keer zodat de residues van de oude contactspray goed worden weggespoeld. Ga er eventueel achter aan met perslucht om het geheel goed droog te blazen en fohn het verhaal eventueel warm. Perslucht bevat immers altijd vocht en dat wil je ook niet in je potmeers hebben.

De volgorde is 60-WL-61 (inplaats van WL gebruikt men soms IPA, werkt ook goed).

Alleen Kontakt 60 gebruiken is niet voldoende en zal de contacten uiteindelijk aantasten (is licht zuur) en problemen veroorzaken in HF-schakelingen (diëlectrisch en enigszins geleidend)

En gebruik voor potmeters geen Kontakt 60, dat vreet de ingewanden op. Gebruik Contact Cleaner 390 of Kontakt Tuner spray.

Tuner 600(kontakt chemie) spray is prima deze verdampt volledig en laat geen residu achter, maar smeert ook niet, en of dat in een potmeter of schakelaar echt goed is? Vandaar het rijtje 60-WL-61 of 60-IPA-61.

390 is op basis van een Philipsrecept en zou "alles in 1" moeten zijn, maar de details ken ik niet. Gezien de reputatie op gebied van research en doordachte spullen (dit bedoel ik niet cynisch) die Philips had, zou het toch goed spul moeten zijn.

Reden dat 60 bij metalen contacten vaak nodig is, is dat dit oxidelaagjes het effectiefst oplost (juist omdat het licht zuur is, werkzame stof is oliezuur als ik goed geïnformeerd ben). Tuner 600 zal goed reinigen, maar wat het met oxides doet weet ik niet.

Zelf gebruik ik altijd Tuner600 om faders/potmeters te reinigen, als ze maar licht vervuild zijn tenminste. Werkt prima. Voor zware vervuiling, lukt het met Tuner600 niet. Uit elkaar halen is nog altijd het best idd.